| Yazar |
Mesaj |
AySA (Arşiv Üyelik) (Arşiv Üyelik)
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sat Jul 19, 2008 10:22 pm
Mesaj konusu : Kimler Irkçıdır ?
|
 |
|
"Ya Sev Ya Terket"
Atmışlı yıllarda Vietnam savaşına karşı protestoların başladığı sıralarda Amerika’nın sağı bir devrim yaratmıştı: Love it or leave it (ya sev ya terket). Belki bu deyim daha önce de vardı . Hemen hemen her protesto yürüyüşünde “love it or leave it” sloganları sık sık duyulurdu. Gün geçtikçe Vietnam savaşı sağda bile cazibesini kaybetmiş ve “love it or leave it” deyimi, hak ettiği yere, tarihin çöplüğüne gömülmüştü.
Yetmişli yılların ortasında Türkiye'dede kullanılır hale geldi.. Bu terim, Amerika’da, özellikle onbir Eylülden sonra, kendini değiştirmiş ve kulağa kaba gelen “love it or leave it” şimdi başka şekillere bürünmüştür. Örneğin Irak istilasına “terörle mücalele” demek, ceket yakalarına Amerikan bayraklı rozetler takmak, Amerika’yı tarihin en şerefli ülkesi olarak görmek “love it or leave it” teriminin yeni şekilleridir.
Türkiye’de bile “ya sev ya terket” artık değişik şekillerde dile getirilmektedir. Türkiye’ye en küçük eleştiriyi yönelteni “vatan haini” olarak damgalamak, ülkemizin bazan güzellikleri yerine sorunlarından bahsedenleri “Türk düşmanı” olarak görmek, kendi inancımızla bağdaşmayan (özellikle dini konularda) her düşünceyi “hakaret” olarak algılamak “ya sev ya terket” teriminin yeni biçimleridir. |
|
_________________ Eğer Düşünebilip De Düşüncelerini Amaç Edinebilirsen..
Yeryüzü Ve Üstündekiler Senindir ..
"Ben Atatürkçüyüm, Ben Cumhuriyetçiyim..
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
Ben bağımsız Türkiye’den yanayım..
Ben insan hakları savunucusuyum..
Ben terörün karşısındayım..
Ben yobazların, hırsızların,,
vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım..
Öyleyse, vurun, parçalayın..!
Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır."
Net Ajans - Web Tasarım - ehayat ~ Bildiğiniz Alışveriş |
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sat Jul 19, 2008 10:23 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Türkler ırkçı olur mu?
“Biz Türkler de ‘ırkçılık’ denilen ideolojinin zerresi bulunmadığı gibi hoş bir teori vardır!!!
Hrant’ı öldürenlerin ırkçı olmadığını iddia edebilir mi kimse? ‘Ermeni’yi öldürdüm!’ diye sevinç çığlığı atan o kişinin başka patalojiden mustarip olduğunu düşündürecek herhangi bir şey var mı? Kendine ‘milliyetçi’ diyeni de,‘ulusalcı’ diyeni de,‘ırk’ için adam öldürmeyi mübah sayabiliyor, hatta salık veriyor. Şimdi bu yazdıklarımdan sonra "onlar gerçek milliyetçi yada ulusalcı değil" diyenler muhakkak olacaktır...Ama bakalım durum öyle mi ?
Türkiye sıradan ideolojisi içinde güçlü bir ırkçı damar var. Bu,kısmen, ‘Güneş-Dil Teorisi’ gibi bilinçli çabayla üretilen, Bulgaristan ’dan Kerkük’e ‘kandaş’, ‘ırktaş’ terminolojisiyle yaşatılan bir biçim alıyor.Ama daha genel olarak, kendiliğinden ama çok güçlü bir zenofobi olarak beliriyor ve zenofebiden çok çabuk ırkçılığa geçiş yapılıyor.”
Ziya Gökalp gayet açık söylemişti: Milliyetçilik ‘tenâkür’e, yani başka milletlere karşı antipatiye dayanır. Bu yüzden kendisini ‘öteki’nin yerine koyan veona ‘tearüf’, yani sempati duyan tüm duygu ve düşünceler milliyetçiliğe yabancıdır.
Ömer Seyfettin bu ortamda, ‘Ezmeyen,ezilir!’ diyor, Süleyman Nazif de,‘Dinim kinimdir!’ diye ekliyordu.Osmanlı Devleti, hem aktör hem de araç hâline geldiği çok cepheli bir ‘kan kavgası’ içinde bitti...
Osmanlı Devleti bitti; fakat aradan geçen seksen dört yıla rağmen ‘tenâkür’ bitmedi; karşılıklı husumet bitmedi.
Siz; “Türk ulus devleti ve Türk ulus birimi, ırk, dil, din, çıkar ve coğrafya birliğine dayanan, bir zamanlar Alman Nazizmine dayanak olan Gobineau’cu ulus kavramının üzerine oturmaz...Türk ulusçuluğu ne ırk esasına dayanır, ne de yabancı düşmanlığını içerir, kendisini diğer kavimlerden veya uluslardan daha üstün görme gibi bir eğilimi de yoktur,” diyenleri ciddiye almayın!
Öncelikle ırkçılığı “ırk ”üzerinden tanımlamak tipik bir ırkçı yaklaşımdır ve bu yaklaşım, öncelikle,“ırk”ı nesnelleştirmekle işe başlar. Böylece,“ırk”, toplumsal ihtilaflardan, kültürel-etnik çatışmalardan ayrı ve kendi başına iş gören bir “nesnel” varlık olarak ortaya çıkar.
Bu çerçevede bu topraklarda; “Onlar ‘Kürtler doğurmasın, mülk edinmesin, üniversiteye alınmasın. Memurlar Türk soylu olsun. Aşağı ırkın görevi üstün ırkı eğlendirmektir. Biz üstünüz!’ diyorlar...Türkleri ‘üstün’ sayıyor,Türk olmayanların üniversiteye gitmemesini, mülk edinmemesini istiyorlar. ‘Kürt nüfus artışı durdurulsun’ diyorlar.Avrupalı ırkçı gruplarla ‘enternasyonal birlik’ kurmayı düşünüyorlar.
İzmir’de kurulan Türkçü Toplumcu Budun Derneği (TTBD) bu görüşleri savunuyor. Yalnız da değiller. İstanbul’daki Elbirliği Derneği, Ankara’daki İlteriş dergisi de eylemleriyle, yazılarıyla Kürtlere karşı olduğunu belirtiyor. Bu üç oluşumun benzerlikleri Kürt karşıtlığıyla sınırlı değil:Üçü de şamanizme yakın ve laik olduklarını söylüyor,Atatürk ’e ‘Başbuğ’ diyor. Hatta,‘ırk’ kelimesi Arapça diye kendilerine ‘soycu’ diyorlar....”
Kaldı ki bir ülkede, milliyetçilik, hatta vatanseverlik adına cinayet işlenebiliyorsa; faşist bir cinayete kurban gitmiş birinin ardından, tepki vermek için “Hepimiz Ermeniyiz ”diye yürüyenler yadırganıyorsa ırkçılık sıradanlaş(tırıl)mıştır...
Öyleyse "Biz Türkler ırkçı olamayız, tarihi, coğrafi, etnik köklerimiz bakımından bu mümkün değildir" sözü havada kalan bir zırva olmaya mahkumdur. Pekala ırkçıda olabiliriz, faşistte !!! Bu sakat ilkeler üzerinde şekilenmiş bir ülke gençliğinden asıl aydın ve enternasyonalist olmalarını beklemek hayalcilik olur...
(alıntı) |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sat Jul 19, 2008 10:27 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Irkçılığı kimse sahiplenmiyor,karşı çıkıyor ama
Üzülerek söylüyorum ne yazıkki bu ayrımı herkes yapıyor.
Milliyetçilik yüselişe geçmiş durumda...
Birde buna milliyetçiliğe aykırı düşen ümmetciliği eklersek...
Yani ümmetçilik...
Irk,dil,kültür,tarih farkını ortadan kaldırıp milletleri sadece dini inançları doğrultusunda birleştirmeyi amaçlıyorken...
İşler iyice karışıyor.
Bu ortamda humanist düşünceden yana olanlar ise
"Halkların kardeşliği" muabbetide birleşiryor.
Ben de buna sadece duyda inanma diyorum .
Türkiye de yaşayan pek çok farlı etnik gruplar var ve bunlar kendi varlıklarını koruyarak devam ettirebilmek için kulisler oluşturuyor.
Yani Kürdü,Türkü,Lazı ,Çerkesi vb. bu ayrımı yapıyor.
"Ya Sev Ya Terk Et"iç güdüsüyle hareket etmek ne derece doğrudur yorumu sizlere bırakıyorum ...
Ancak bu duygu söylendiği gibi Türklere ait deildir.
Çoğunluk olduğu her yerde azınlıkta kalanlar dışlanıyor.
Öyle ise olaya Kürt-Türk diye bakmak yerine objektip düşünmek daha anlamlı ve doğru olucaktır.
Konunun en başında bir cümle dikkatimi çekti...
***Siz; Türk ulus devleti ve Türk ulus birimi, ırk, dil, din, çıkar ve coğrafya birliğine dayanan, bir zamanlar Alman Nazizmine dayanak olan Gobineau’cu ulus kavramının üzerine oturmaz...Türk ulusçuluğu ne ırk esasına dayanır, ne de yabancı düşmanlığını içerir, kendisini diğer kavimlerden veya uluslardan daha üstün görme gibi bir eğilimi de yoktur, *** denilmiş ve bu düşüncenin ciddiye alınmaması gerektiği yazılmış.
Ben de
Demokrasiye dayalı ,faşizmi reddeden ...
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Türk olarak bu düşüncesinin özellikle ciddiye alınması gerektiği belirtiliyor ve savunuyorum !
Gereksiz demogojileri bırakıp...
Türk,ırkçımıdır şu mudur ,bu mudur yerine herkes önce kendi kişisel özeleştiriini yapsın diyorum.
Ülkenin şu anki kritik durumdan herkes sorumludur.
Kimse sütten çıkmış ak kaşık deildir.
"Kürtler (yada diğerleri) doğurmasın !
Mülk edinmesin !üniversiteye alınmasın!
Memurlar Türk soylu olsun !
Aşağı ırkın görevi üstün ırkı eğlendirmektir !
Biz üstünüz......."
gibi hangi bir mantığı hangi çağdaş insan kabul edebilir ki?
Nedense son zamanlarda
Ahmet Altan , İlker Alkan ,Ergun Babahan,Baskın Oran gibi değerli aydınlar ırkçılığın tehlikeli yükselişini vurgulamaya çalışırken...
Her nedense bu faturayı sadece Türklere yüklemek ve ödetmek gibi bir gaflet içerisine giriyor ve
bazı gerçekleri gözardı etmeyi iyi başarıyorlar.
Örneğin ...
Türk ırkçılığı kadar fanatik Kürt ırkçılığıda zararlı ve tehlikelidir, bu topraklarda bölünüp parçalammadan yaşamalıyız demiyor diyemiyorlar.
Bu gibi dayatmacı faşist fikirlerin
Türk ulusuna maledilmesi ise tamamen yanlı anlatımdır ve yanlıştır diyorum ve bu sözümün sonuna kadar da arkasındayım.
aySa |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Tue Jul 22, 2008 11:41 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Bu vatan bizim...
Bu millet bizim...
Bu bayrak bizim; Bu ecdat bizim...
Bu topraklar üzerindeki kültürler bizim...
Bu din bizim; Bu yol bizim...
Bu devlet bizim; Bu cumhuriyet bizim...
Bu topraklardaki Evliyalar, erenler;
Bu vatan için koyun koyuna girenler bizim...
Türk’ü Kürt’ü, Laz’ı Çerkez’i, Alevisi Sünni’si yok!
Omuz omuza yaşayanlar bizim!
Hepsi bizim!
İnsanların seni beni yok;
Sadece iyisi kötüsü, suçlusu suçsuzu olabilir;
Neticede onlar da bizim...
Ben, sen, o, yok; biz varız!
Bizliği kabul edenler bizim...
BİZLİĞİ kabul edip, BİZ olabildiğimiz gün kazanılan zafer hepimizin.
O zaferi kazananlar bizim...
“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz” diyebilenler bizim...
Diline, dinine, kökenine bakmaksızın, solcusuyla sağcısıyla, kapalısıyla açığıyla,
Bu toprakları vatanı bilenlerin,
Bayrağının uğruna canını verebilenlerin,
“Ne Mutlu Türküm Diyene” diyebilenlerin oluşturduğu bir millet, Türk Milletiyiz!
Biz Biziz...
Biz tarihte imparatorluklar kurup, medeniyetler üretmiş,
Medeniyetlerin beşiği Anadolu’dan dünyayı idare etmiş
Bir Milletiz.
Biz Türk Milletiyiz!
Biz dostluğu, kardeşliği bilenleriz.
Selam olsun düşmanların oyunlarına gelmeden bu topraklara vatanım diyenlere!
Selam olsun asırlarca uğrunda canını kanını verdiği,
Gölgesinde hür ve bağımsız gezdiği Al bayrağına bayrağım diyebilenlere!
Selam olsun asırlardır bu topraklarda BİZ olabilenlere!
Sonsuza dek BİZ olabileceklere...
Kısacası, Selam olsun
BİZ BİZİZ, BİZ TÜRK MİLLETİYİZ diyebilenlere
BİZ OLABİLENLERE...
(alıntı) |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sun Oct 12, 2008 7:27 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Tam bağımsız "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" var oldukça
Ne Ortadoğu ne de Asya üzerinde uygulanacak hiç bir emperyalist projenin başarı şansı olmayacaktır!
Biz bu bilinçten hareket ederek emperyalizmi uydusu haline gelmeyi
Dolayısıylada bölünüp parçalanmayı reddediyoruz!
Bunun içindir ki"Ne mutlu Türküm" diyebilenlerin tek bayrak altında birleştiği çok kültürlü bir ulusuz.
Evet "Ne mutlu Türküm" diyebilenlerin birleştiği aydın düşünceleriz.
Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. "Hepimiz Türküz.Kürdüz.Çerkesiz .Lazız"...... demekten en ufak bir rahatsızlığımız yoktur.
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim. |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sat Nov 08, 2008 10:20 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Üzülerekte olsa belirtmek istediğim bir konu var:
Çoğunluğun olduğu yerde ne yazıkki azınlıkların horlanıp dışlandığı gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor.
Ta ki eski Osmanlı da
Bir ırkçılık koşullanmasıyla, azınlıklarının küçümsenip horlanması da çok yaygındı...
İsterseniz birkaç örnek vereyim .
Tatar Tatar, iki gider bir kıç atar.
Arnavuti zoti...
Korkak Yahudi...
Kuyruklu Kürt...
Ermeni tohumu...
Ne Şam'ın şekeri, ne Arap'ın yüzü...
gibi.......
Yenilerde ise
Alevilere atılan 'mum söndü' iftiraları...
Kürtlerin Türkmen,
Alevi Kürtlerin de Ermeni kökenli olduğunu iddia eden,
TİKKO ve PKK gibi örgütlerin içinde yer alan kişiler Ermeni dönmesidir diyenler...
Ya sev ya terket diyerek vatandaşlarını ülkeden kovan yöneticiler...
Saymaya kalksak sayfalar yetmez...
Anayasadaki 301.maddeyi unutmayalım.İyisimi fazla uzatmayalım :)
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
Detaylı bilgi için tıklayınız. |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Özgür68 (-gizli-)
Üye (*)
|
Tarih: Mon Nov 10, 2008 7:18 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Milliyetçilik Zehrine Karşı Halkların Kardeşliği!
Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği!
Bir taraftan kapitalizm kendi krizini yaşarken, bir taraftan da emperyalist paylaşım savaşı dünyanın dört bir yanında devam etmektedir. Bu emperyalist paylaşım savaşını yaratan kapitalist sistem, biz işçi ve emekçileri her geçen gün işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediyor. Dünyada bu savaşlar devam ederken yanı başımızda da her geçen gün Kürt halkına yönelik saldırılar dozunu artırarak devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde de Balıkesir’in Altınova ilçesinde Kürtlere ait işyerleri ve evler taşlanarak burada yaşayan Kürtler linç edilmeye çalışıldı. Bu linç girişiminde iki Kürt yaşamını yitirdi. Diyarbakır’a yaptığı gezinin ardından bölge halkını hedef alan İlker Başbuğ da, burjuva medyanın kalemşorlarıyla yaptığı toplantıda saldırıların hedefine yine Kürt halkını koymuştur. Her geçen gün gençlerin öldüğü bu haksız savaşa hep işçi ve emekçilerin çocukları gönderilmektedir.
Biz sınıf devrimcileri biliyoruz ki, başkasını ezen ulusun işçileri özgür olamaz. Saldırılara ve linç kampanyalarına karşı Kürt halkının yanında yer almalı, onları bu haklı mücadelelerinde desteklemeliyiz. Ve işçi sınıfının mücadelesini güçlendirmeliyiz.
Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği!
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
|
_________________ KIVILCIMLI ÖNCÜMÜZ
YAŞATIYOR GÜCÜMÜZ
KAVGA! DİRENİŞ! ZAFER
YAŞASIN SOSYALİZM
|
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Tue Nov 11, 2008 10:44 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Yani bir bakanın bu tür sözleri söylemesi "Biz Müslüman Türkler dışında kimseye tahammul edemiyoruz.
Onun için de etnik ve dinsel temizlik yapıyoruz " gibi bir vurgu yaratıyor.
Dolayısıyla toplumun unsurlarını birbirine düşüren, bir tür etnik temizliği destekleyen ve bugün de etnik ayrımcılığı ortaya çıkaran bu ayrımcılık ,toplumun geleceği ve güvenliği açısından oldukça tehlikeli sözlerdir...
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül...
Atatürk’ün başarısında, “Fransız İhtilali ile başlayan milliyetçilik hareketleri nedeniyle Osmanlı’nın dayandığı milletler sisteminin tarihteki ömrünü tamamladığının tespit edilmesinin” belirleyici olduğunu anlatan Gönül, Cumhuriyet’in kuruluşunda en önemli iki unsuru “nation building” (ulus inşası) ve “ekonomi” olarak sıraladı.
Ulus yaratmak için padişahlık ve halifeliği kaldıran Atatürk’ün “bugün fazla hatırlanmayan, ama çok önemli” bir diğer adımının Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi olduğunu belirten Gönül, şöyle konuştu: “Bugün eğer Ege’de Rumlar devam etseydi ve Türkiye’nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugün acaba aynı milli devlet olabilir miydi? Bu mübadelenin ne kadar önemli olduğunu size hangi kelimelerle anlatsam bilmiyorum, ama eski dengelere bakarsanız, bunun önemi çok açık ortaya çıkacaktır. Bugün dahi Güneydoğu’da verilen mücadelede bu nation building’de kendilerini mağdur sayanların katkısını, özellikle tehcir sebebiyle mağdur sayanların katkısını reddedemeyiz. O halde (Türkiye’nin) gerçekten çağdaş, medeni ve aydınlanmış insanların ülkesi olabilmesinde Cumhuriyet’in başlangıcındaki prensipler çok önemliydi.”
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Thu Nov 13, 2008 12:54 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Gaf mı, itiraf mı?
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün mübadeleye ilişkin olarak söylediği, "Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler yaşasa aynı milli devlet olabilir miydik?" ifadesi Yunanistan'da tepki yarattı.
Gönül'ün sözleri Yunan basınında da fırtına kopardı, "etnik temizlikler itiraf ediliyor", "soykırım yanlısı vaaz" gibi yorumlar yapıldı. Yunan gazetelerinin konuyla ilgili haberlerinde şu ifadeler yer aldı:
Elefterotipiya: -
Şok eden itiraf. Ermeni ve Rumların Türkiye’den gönderilmesi gerekliymiş.
- Türk Savunma Bakanı'nın, Yunan ve Ermenilerin kovulması ile ilgili tahrikçi itirafı.
- Gaf mı? Dili mi sürçtü? İtiraf mı? Her olasılıkta Vecdi Gönül Türkiye'de günün adamı.
Etnos: -
Rum ve Ermenilere etnik temizliğin kinai itirafı.
- Türk Savunma Bakanı resmen, modern Türk devletinin kuruluşunun Rum ve Ermenilerin "gönderilmesine" dayandığını itiraf etti.
Elefteros Tipos: -
Soykırım yanlısı vaaz.
- Türk Savunma Bakanı tahrikçi açıklamalar yaptı ve Türkiye’nin AB üyeliğine çok sıcak bakan çevreleri bile şoke etti.
TaNea: -
Mübadele iyi ki olmuş.
- Vecdi Gönül’ün açıklaması Türkiye’de büyük tepkiler yarattı. Acaba AKP ülkeyi dinci milliyetçiliğe mi sürüklüyor?
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
sinemis (-gizli-)
Üye (*)
|
Tarih: Thu Nov 13, 2008 2:43 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Kimler ırkçıdır konu başlığı etkileyici ve derin bence insanları sevmeyen ırkçıdır...Bazıları da ırkçıdır ama farkında değildir ırkçılıklarını 'milliyetçilik' kavramı altına gizlerler ve bu kavramdan bir kargaşa yaratırlar.Milliyetçilik kötü değildir bence aşırı olmamak şartıyla diğer milletlerden olan insanları hor görmemek onlara haksızlık yapmamak şartıyla fakat aşırı milliyetçilik,fanatizme dönüşüp ırklar ayrımına giderse o zaman çok acı...
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
|
_________________ Net Ajans - Web Tasarım - Forum - Güneş Enerjisi - Net Pazarlama |
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Thu Nov 13, 2008 10:14 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Başbakan RTErdoğan
"Ya sev ya terk et " sözünün patenti bize değil MHP'ye aittir demiş.
Devlet Bahçeli ise bunun doğru olmadığını MHP kadroları ’Ya Sev Ya Terk Et’ gibi bir sözü hiçbir zaman söylemedi desede pek ikna olmadık.
Yani bu konuda Başbakan(ımız) çook haklıdır.  |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Tue Nov 18, 2008 11:10 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Mübadele barışcıl olmadı 200 bin kişi hayatını kaybetti
17-11-2008 Sabah
Doç. Dr. Onur Yıldırım: Arada diplomasi vardı diye mübadele barışçıl olmadı. Büyük dramlar yaşandı. Şiddet vardı. Yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti..
"Memleketi etnik türdeşleştirme İttihatçıların projesidir. Bunun temelini 1910'larda attılar. Aslında sürekliliği olan bir zihniyet. 1950'lere kadar gayet dimdik ayakta kalmış"
Ölmedi Enver, Talat aramızdalar heyhat!-E.Aköz
Mübadillerin hüzünlü günü
ECEVİT KILIÇ 16.11.2008
Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 10 Kasım'da "Bugün eğer Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, acaba bugün aynı milli devlet olabilir miydi? Bu, mübadelenin ne kadar önemli olduğunu size hangi kelimelerle anlatsam bilemiyorum" dedi. Bu bir anlamda devletin, azınlıklara yönelik politikalarının itirafıydı. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Ermeniler tehcire maruz kaldı, Rumlar mübadele yoluyla gönderildi. Kalanlar ise Varlık Vergisi, 6-7 Eylül olayları gibi vahşetlerin sonunda gitmek zorunda kaldı. Bir de bu sözü söyleyenin kimliği çok önemli. Çünkü Gönül, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Ankara ve İzmir Valiliği, Sayıştay Başkanlığı da yaptı. Cengiz Çandar'ın deyimiyle "devletin bir bedende cisimleşmiş hali." Peki, Gönül'ün sözleri var olan zihniyetin dışavurumu mu? Lozan Anlaşması sonrası yapılan mübadele sırasında neler yaşandı? Hem Yunanistan'a giden Rumlar hem de gelen Türkler nelere maruz kaldı? Bu değişim etnik temizlik miydi? Bunları mübadele üzerine hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de araştırmalar yapan ODTÜ öğretim görevlisi Onur Yıldırım ile konuştuk.
GÜREL DE SÖYLEDİ
* Mübadele, etnik temizlik yöntemi mi?
Mübadele uluslararası diplomaside lanetlenmiş bir yöntem. Etnik temizliktir. Mübadeleyi telaffuz edenler bugün Filistin sorunuyla ilgili görüş belirten İsrailli aşırı sağcı gazeteciler. Birleşmiş Milletler, mübadele kavramını kesin bir şekilde topyekûn reddetmiştir. Kimse telaffuz bile etmiyor. Maalesef bizde ise bunu söylemek sıradan hal aldı. 57. Hükümet'in Bakanı Şükrü Sina Gürel de 1997'de Washington'da konferansta Karabağ'daki Azeri- Ermeni çatışmaları için mübadelenin en iyi yöntem olduğunu söyledi.
BÜYÜK BİR DRAM
* Arada iki devletin anlaşmış olması yani diplomasinin olması, masumiyet katıyor mu?
Araya diplomasinin girmiş olması buna maruz kalan ve hiçbir söz hakkı tanınmadan yerlerinden ve yurtlarından edilen kitlelerin hikâyesini önemsizleştirmiş hatta yok saymıştır. Aslında tarihe insanların değil de devletlerin gözüyle bakanların mübadeleye böyle bakması anlaşılır bir durum. "İki taraf da anlaştı barış içinde değişim yaşandı" demek absürt.
* Mübadelede şiddet yok muydu?
Aslında çok boyutlu bir dram. Özellikle belli gruplar için daha da zor. Anadolu'nun orta kısmında Karamanlar denilen 200 bin kişilik Rum grup mübadeleye son anda dahil edildiği için son derece hazırlıksız yakalandı. Onlar için büyük felaketti. Mübadele süreci resmi olarak başlamadan önce 1923'ün nisan ve mayıs aylarında Orta Anadolu ve iç kesimlerdeki Rumlar liman şehirlerine götürülmüştü; Mersin, Samsun, İzmir ve kısmi olarak da Trabzon'a. Son anda dahil edilenlere yönelik ciddi bir şiddet var. Hem mallarına yönelik hem de canlarına yönelik.
* Mübadele sırasında ölen veya öldürülen var mı?
İstanbul'daki mülteci kamplarında tutulan her 4 Rum'dan 1'i yaşamını yitiriyor. Buralara da toplama kampı demek daha doğru olur.
* Yani bir anlamda katliam...
Mübadele belli bir diplomasinin sonucunda uygulanmasına ve net bir belgeyle bu insanların nasıl bir sürece maruz kalacaklarının ortaya konmasına rağmen barışçıl şekilde gerçekleşmemiştir. Aksini söylemek her iki taraf için de haksızlık olur. Hem Anadolu'dan giden Rumlar, hem de Kuzey Yunanistan ve adalardan gelen Türkler açısından süreç acımasızdı. Büyük bir dram var. 1.5 milyon civarında Rum'dan bahsediyoruz. 200 bin civarında da can kaybı var.
**
Ortodoks Araplar bile gönderilmek istendi
* Ulus devletler tam da Vecdi Gönül'ün dediği gibi etnik temizlik üzerine mi kuruldu?
Etnik ve dini türdeşleştirme ulus devlet oluşum sürecinin bir parçası. Aslında bir Avrupa modeli. Özellikle 1. Dünya Savaşı sonrası Orta ve Doğu Avrupa'da farklı nüfus transfer yöntemleriyle kendini gösterdi. Azınlıklar savaş sırasında daha çok gönüllü olarak göç etti. Geride kalanlar da maalesef 2. Dünya Savaşı sonrasında aynı akıbete zorunlu maruz kaldı.
* Bizdeki etnik temizlik ne zaman başladı?
İttihatçıların azınlıklardan kurtulma çabaları Balkan Savaşları sırasında doruk noktasına ulaştı. Bulgaristan'la başarılı, Yunanistan'la da 1. Dünya Savaşı patlak verdiği için yarıda kalan iki gönüllü nüfus mübadelesi yaşandı. İttihatçıların etnik temizliği mübadele, tehcir ve yıldırma yoluyla göç ettirmek gibi bir paketten oluşuyordu. Paketten azınlıkların çoğu nasibini aldı.
* Temelinde İttihatçılık var...
Evet. Memleketi etnik türdeşleştirme İttihatçıların projesidir. Bunun temelini 1910'larda attılar. Aslında sürekliliği olan bir zihniyet. 1950'lere kadar gayet dimdik ayakta kalmış. Mübadele aslında etnik değil dini kriterli bir değişim. Yunanistan'dan gelenlere baktığımız zaman Müslüman olmayan Türk yok. Buradan gidenler arasında da Ortodoks olmayan Rum yok. Bu nedenle Ermenileri mübadelenin içine dahil etmeleri kolay oldu. Hatta 1928-29 yıllarında Mersin'deki Ortodoks Arapları mübadeleye maruz bırakma çalışması var
**
Gitmeselerdi daha medeni olurduk
* Devletin, azınlıklara yönelik politikası tam olarak ne?
Yok farz etmek. İstanbul'da sınırlı kalan azınlıkları mümkün mertebe uluslararası dünyadan izole etmeye yönelik bir politika. Tecrit. Bu politikaya göre Lozan'da mübadele yaşanmasaydı 1930'lu yıllarda, 1960'larda, hatta 1974 sonrasında da gerçekleşmesi kaçınılmazdı.
* Sizce Vecdi Gönül bu sözleri neden bugün söyledi?
Bu tür mesajlar genellikle geri dönük değil ileriye dönük projeler için veriler. Ama uzun vadede 85 yıl geriye dönüp "İyi ki bunlar yaşandı, bugün türdeş bir ulus olarak barış içindeyiz" demek akıl kârı değil. "Ermeni ve Rumlar yok oldukça bizim ulus devletimiz daha sağlam temellere oturdu" diye düşünmek ise fantezi. Vecdi Gönül'ün söyledikleri aslında devlet katında azınlıklarla ilgili hakim anlayışın dışa vurulmasından başka bir şey değil.
* Ermeni ve Rumlar kalsaydı nasıl olurdu?
Ermeni ve Rumlar kalsaydı bu ülkenin beşeri sermayesi hiç şüphesiz çok yüksek olurdu. İttihatçıların baltaladığı cumhuriyet dönemi sanayileşmesi kesintiye uğramadan devam ederdi. Etnik ve dini farklılıkları demokratik şekilde çözebilmiş bir siyasi kültüre sahip olurduk. Bu siyasi kültürü özümsemiş bir toplumun sağlam bir kurumsal çerçeveyle kendi iktisadi ve sosyal gelişimini yönlendirecek kapasitesi olurdu. Cumhuriyetin modernleşme süreci daha etkin olurdu. Daha hoşgörülü, daha az fanatik vatandaş profili şekillenirdi.
* Son "Ya sev ya terk et" söylemi siyasetçilerin ağzından düşmüyor...
Böyle diyenler, terk et kısmına maruz kalan insanların yaşadıklarından haberdar değil. Az çok biliyor olsalardı söylemeden önce bir kez daha düşünürlerdi.
**
Rumlara da tehcir uygulanacaktı
* Mübadele üzerine araştırma yaparken neler dikkatinizi çekti?
Yerinden yurdundan edilen insanlar, yeni ülkelerinde neredeyse yoktan var olmaya çalışıyor; bazıları hiç bilmedikleri bir dili, bazıları hiç ekmedikleri bir ürünü, bazıları da hiç alışık olmadıkları yaşam biçimlerini öğrenmeye çalışıyor. Bir aile düşünün 15 ferdi var. Ama mübadeleden sonra hiç birbirini görmemişler. İki kız kardeş gördüm mübadeleden sonra hiç ayrılmamışlar, evlenmemişler.
* Mübadele, tehcirin devamı mı?
Mübadele azınlıklara yönelik imha paketinin bir parçası. Tehcir o günün şartlarında İttihatçıların yavaş yavaş başlayıp zamana yaydıkları bir süreç. Osmanlı, devam ediyor olsaydı tehcir Rumlar için de uygulanacaktı. Ama cumhuriyetin kuruluşu bunu farklı platforma taşıdı. 1910'lardaki şartlar 10 yıl devam etseydi İttihatçılar, tehcirle Ermenileri tamamen temizlerlerdi. Sonra da Rumlar buna maruz kalırdı. Çünkü mübadele sürecine Ermeniler de dahil edildi.
* Ermeniler de Yunanistan'a mı gönderildi?
Evet. Bir kısmı orada kaldı. Gerisi de oradan Avrupa, Lübnan ve Amerika'ya gitti.
* Varlık Vergisi, 6-7 Eylül olayları bahsettiğiniz imha paketinin parçaları mı?
Mübadele, tehcir, boykot, özel vergi ihdas etme ve şiddet yoluyla yıldırma bir bütün. Devlet eliyle bir orta sınıf yaratma çabası ve milli iktisadı esas kılma anlayışı nedense hep azınlıklar pahasına oldu. Bu çabalar azınlıkları dışlamadan gerçekleştirilseydi belki de "Bunca yıldır iktisadi olarak neden bocalıyoruz" sorusunu sormamıza gerek kalmazdı. Ama Varlık Vergisi ile mübadele karşılaştırılamayacak kadar farklı. Çünkü mübadelenin bedelleri daha ağır. Varlık Vergisi'nde ise bir yıl sonra hiç olmamış gibi davranılmıştır. Ama mübadelede özellikle giden Rumlar açısından yaralar bugüne kadar sarılamadı.
* Neden Rumlarda daha ağır oldu? Şiddetle mi ilintili?
Türkiye'den giden Rumların, Yunanistan'dan gelen Türklerden farkı buradaki köklerini çok iyi bilmeleri. Anadolu'da nerede hangi şartlarda yaşadıklarını gayet iyi biliyorlar. Çünkü bu toprakların insanları. Köklerinden koparılmış olmanın acısı kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Bu da ciddi bir travma. Travma bile hafif kalıyor. Bugünün gençleri bile atalarının yaşadığı yerleri dün görmüş gibi anlatmakta. Canlı toplumsal hafıza travmatik olduğunun en büyük göstergesi.
* Gelen Türklerde neden aynı durum söz konusu değil?
Böyle bir kolektif hafızaya sahip olmak için belli bir eğitim, gelişim, sosyal ve kültürel düzeyde olmak lazım. Niğde'den giden Rumlar bile çok zengin ve kültürlüydü. Mübadele şartlarında sefil olmalarına rağmen 10 yıl sonra yeniden eski konumlarını kazanacak kadar girişimciydiler. Türkiye'ye gelen nüfusun büyük kısmı eğitimsiz, dağınıktı.
**
Onur Yıldırım kimdir ?
ODTÜ Tarih Bölümü'nü bitirdikten sonra, New York Eyalet Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Doktorasını Princeton Üniversitesi'nde tamamladı. ODTÜ İktisat Bölümü'nde Osmanlı, Türkiye ve Avrupa İktisat Tarihi dersleri veren Yıldırım'ın "Diplomasi ve Göç: Türk-Yunan Mübadelesinin Öteki Yüzü" adlı kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı.
Tebrikler
+1 Puan
Yönetim.
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Ali Cengiz (-gizli-)
Üye (*)
.jpg)
|
Tarih: Tue Nov 18, 2008 9:05 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Tue Nov 18, 2008 9:13 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Aferin sana!
Ne söyleyebiliriz ki sen zaten kararını vermişsin ama gidişatını beğenmedim Ali Cengiz. |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Mon Dec 22, 2008 10:11 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
CHP Milletvekili Canan Arıkman ile Cumhurbaşkanı'nın girdiği tartışmaya bakın!
Arıkman Cumhurbaşkanı'nın annesine Ermeni kökenli diyor.
Sayın Cumhurbaşkanı ve ailesi ise Müslüman ve Türk olduğunu kanıtlamak adına yedi süralesinin seceresini çıkartıyor.
İşte ırkçılığın yükselişe geçtiği şu günlerde gündem oluşturan anlamsız bir polemik daha !
Önce böyle kafataşçı ve ırkçı bir tartışmayı başlatan CHP milletvekilini kınıyoruz.
Ve cumhurbaşkanı 1400 yıl öncesine kadar araştırıyor.( şeyh-,şıh soyundan falan geliyormuş)
Al birini vur ötekine!
İnsan olmak neden yetmiyor?
Soy- sop bu kadar mı önemlidir? Velevki Ermeniyim ,Kürdüm,Yahudiyim yada Türküm kime ne?
İsterseniz böyle saçmalıklara hiiç girmeyelim!
Irk-din-dil vede kudret...
Fazla söze ne gerek.
İşte sadece bir insan ve toprağa karışan kan !
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yazılı bir açıklama yaptı. Gül’ün açıklaması şöyle:
"Bütün vatandaşlarımın etnik kökenine, farklı inançlarına ve aile bağlarına saygı duyuyor, tüm bu farklılıkları imparatorluk geçmişi olan ülkemizin bir gerçeği ve aynı zamanda da zenginliği olarak görüyorum.
Ayrıca, şunu vurgulamak isterim ki tüm vatandaşlarım hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın birbirine eşittir. Kimsenin kimseye bir üstünlüğü kesinlikle yoktur. Herkesin aynı hak ve hukuka sahip olmaları Anayasal teminat altındadır. Bu anlayış düzeyine ulaşmış ülkemizle gurur duyuyorum.
Gerek Cumhurbaşkanlığına seçilişim sürecinde çok planlı olarak ve gerekse son birkaç gündür bazılarının açıkça, bazılarının sinsi bir şekilde yaymaya çalıştığı bir yalanı düzeltmek ve hakikat adına tarihe not bırakmak için ailemle ilgili aziz milletimi bilgilendirmek mecburiyeti hissettim.
Şöyle ki, Kayseri’nin yerlisi olan annem tarafından Satoğlu, babam tarafından Gül (Gülükimamı) sülalelerinden gelen ailemizin yüzyıllara uzanan kayıtlı geçmişi Müslüman ve Türk’tür.
Buna ailemizin geçmişten günümüze titizlikle işlenen soy ağacımız, mevcut resmi nüfus kütükleri ve gelmiş geçmiş Kayserili hemşehrilerim şahittir." |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
|
|
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|