| Yazar |
Mesaj |
mahirkızıldere (-gizli-)
Kıdemli Üye (**)

|
Tarih: Sun Nov 01, 2009 9:26 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı için
BÜYÜK ALEVİ MİTİNGİ
8 Kasım 2009'da tarihlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelip
İSTANBUL'da buluşuyoruz:
Bu Miting;
Demokrasi İçindir,
Laiklik içindir,
İnsan hakları içindir,
Eşit yurttaşlık hakkı içindir.
Sivil, demokratik, özgürlüçü bir anayasa içindir.
Bu Miting;
Ayrımcılığa son verilsin,
AHİM ve Danıştay kararları uygulansın, zorunlu din dersleri kaldırılsın,
Diyanet lağvedilsin,
Cem ve kültür evlerimiz yasal statüye kavuşsun,
Madımak Oteli müze olsun,
Alevi köylerine camii yapılmasın,
Asimilasyon politikaları son bulsun, diyedir.
Bu Miting;
Özelleştirmeler son bulsun,
Sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme son bulsun,
Cinsiyetçi yaklaşımlar son bulsun,
Eşit iş’e, eşit ücret ödensin,
Seçim barajı kaldırılsın,
Dokunulmazlıklar kaldırılsın,
Zamlar geri alınsın, İMF politikaları sona ersin,
Emperyalistler evine dönsün,
Annelerimiz artık ağlamasın,
Kürt sorunu demokratik, barışçıl yolla çözülsün,
Yurt’ta barış, dünya’da barış olsun, diyedir.
Bu Miting;
Eğitim, sağlık parasız olsun,
Şeriatçı yükseliş dursun,
Kimse, dilinden, dininden, kökeninden dolayı sorgulanmasın, diyedir.
Bu Miting;
Bin yıllardır bu toprakların bir gerçeği olan Alevi varlığının her aşamada inkar edilmesine dur demek içindir. Bugün ise AKP gericiliğince daha da azgınlaşarak sürdürülen bu yok sayma politikalarının sona erdirilmesini sağlamak ve "Alevi Çalıştayı"na sunduğumuz taleplerimizin kabulü içindir.
Yurdun dört bir yanından yola çıkacak
8 Kasım 2009 Pazar günü İstanbul'da olacağız.
Tarihe iz bırakmak adına;
GELİN CANLAR BİR OLALIM
MİTİNG: 8 KASIM PAZAR İSTANBUL |
|
_________________ "İnsanları taş duvarlar, demir parmaklıklar arasında terbiye etmeyi,
onların düşüncelerini önlemeyi düşünen anlayış yıkılacaktır !"
Net Ajans - Web Tasarım - ehayat ~ Bildiğiniz Alışveriş
Net Ajans - Web Tasarım - Forum - Güneş Enerjisi - Net Pazarlama |
|
|
|
 |
AySA (Arşiv Üyelik) (Arşiv Üyelik)
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sun Nov 01, 2009 9:53 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Mahir kardeş yada yoldaş ..
Bu mitinge
Demokrasiyi,eşitliği,özgürlüğü,laikliği,insan haklarını savunan diğerler
vatan severler yani alevi olmayanlar katılamaz mı? ..! |
|
_________________ Eğer Düşünebilip De Düşüncelerini Amaç Edinebilirsen..
Yeryüzü Ve Üstündekiler Senindir ..
"Ben Atatürkçüyüm, Ben Cumhuriyetçiyim..
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
Ben bağımsız Türkiye’den yanayım..
Ben insan hakları savunucusuyum..
Ben terörün karşısındayım..
Ben yobazların, hırsızların,,
vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım..
Öyleyse, vurun, parçalayın..!
Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır."
Net Ajans - Web Tasarım - ehayat ~ Bildiğiniz Alışveriş |
|
|
|
 |
mahirkızıldere (-gizli-)
Kıdemli Üye (**)

|
Tarih: Thu Nov 05, 2009 10:07 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
| AySA yazmış: |
Mahir kardeş yada yoldaş ..
Bu mitinge
Demokrasiyi,eşitliği,özgürlüğü,laikliği,insan haklarını savunan diğerler
vatan severler yani alevi olmayanlar katılamaz mı? ..! |
İstanbul'da 8 Kasım tarihinde gerçekleştirecekleri mitingin "Alevilerin Demokrasi Cemi" olacağını ve uğradıkları "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" nı savunan herkes katılacaktır..
Taleplerimiz
Zorunlu din derslerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cem evlerinin yasallaşması, Madımak Oteli'nin utanç müzesi olmasıdır. |
|
_________________ "İnsanları taş duvarlar, demir parmaklıklar arasında terbiye etmeyi,
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Sun Nov 08, 2009 1:54 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Alevilik temelde ...
Canlar üzerine kurulmuştur ve bütün canlar eşittir.
Birde sormak isterim
ilerici olmayan (solcu) alevilerin alevilikleri bilemiyorum nedenli doğrudur?
Tarihe baktığımızda aleviler faşist gerici güçler tarafından ezilmiş ,katledilmiştir...
Bunun örnekleri çoktur Nesimilerden ,PİR SULTAN ABDALDAN tutun taki ÇORUM ,MARAŞ, SİVAS'ta bunu acıları defalarca yaşadık gördük..!
Lahasümüt(laik-hanefi-sünni-müslüman-Türk demektir)olmamız (ki bunun ölçüsü nedir çokta emin değilim!)
Haksızlıklara ,yanlışlara çağdığı düşüncelere karşı mücadele etmemizde engel oluşturmuyor..!
Bugün " Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı için
BÜYÜK ALEVİ MİTİNGİ"
başlıklı Alevi mitingi için 100 bilerce kişi Kadıköy İskele Meydanı'nda buluşuyor.
Yoğunlukla İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden mitinge kitlesel katılım var.
Miting coşkulu geçiyor. Her yaştan katılımın olduğu mitingde gençler ve öğrencilerin yoğunluu göze çarpıyor.
CHP; DSP; ÖDP; TKP , DTP gibi çok sayıda siyasi parti de mitinge katılarak destek veriyor...
Mitinge katılamamış olsak bile eylemi gönülden destekliyor ..
Aliveliere yapılan bunca haksızlık artık son bulsun diyoruz..!
Türkiye tarihinin yüzkarası olan "Madımak Oteli'nin" müze yapılması..?
Bu kadar mı zor düşünce ve inançlara saygılı olmak..?
Laiklik çağdaş ATATAÜRK Türkiyesi'ne yaraşır vede yakışır davranmak? |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
mahirkızıldere (-gizli-)
Kıdemli Üye (**)

|
Tarih: Sun Nov 08, 2009 3:42 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Anayasa'sının 10. maddesi aynen şöyledir:"Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." Bu işin hukuki ve teorik yönü.
Ama uygulamada her şey örgütlü güçler dengesine bağlıdır. Örneğin T.C. devletine bütün diğer vatandaşlar gibi vergisini ödemelerine, yurttaşlık görevlerini yerine getirmelerine rağmen alevi yurttaşlar, inançlarından dolayı sunni yurttaşlara göre devletten "eşit" hizmet
ve "eşit" muamele görmemektedirler.
"Cem evleri" resmen ibadet mekanı olarak kabul edilmemekte, dolayısı ile "diyanet"ten camiler gibi maddi ve manevi destek de alamamaktadırlar.
Bu açık bir ayrımcılıktır.
Çoğunluğu oluşturan "sunni" islamı siyasal amaçlarına alet etmek uğruna başta AKP olmak üzere bütün burjuva partileri bilerek Anayasanın 10. maddesinde ifadesini bulan "eşitlik" ve 2. maddesinde yer alan "laiklik" ilkelerini çiğnemektedirler. |
|
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Mon Nov 09, 2009 12:28 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Kadıköy’de bir araya gelen 100 bini aşkın kişi, AKP’ye karşı sözlerini söyledi. Osmanlıcılığa karşı cumhuriyete sahip çıkan aleviler, AKP’nin “açılım”la kendilerini kazanmasının mümkün olmadığını vurgulandı..
Ancak..
Düzen savunucularının , televizyon kanalları ve basınının bu büyük eylemi es geçmeleri ve görmezden gelmelerii üzücüdür..! |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
karadeniz (-gizli-)
Kıdemsiz Üye (-)
|
Tarih: Mon Nov 09, 2009 3:16 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
gereksiz haberleri onlarca dakika göstermek varken halkın sesinden medyaya ne? |
|
|
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Tue Dec 15, 2009 3:40 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Alevi Bektaşi Fedarasyonu tarafından 6. Alevi Çalıştayına davet edilenlere çağrı niteliğinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
"Maraş katliamı davasının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller ile (Kenger) aynı masaya oturmayız" denilen açıklamada 3 Haziran 2009 tarihinde yapılan ilk Alevi Çalıştayı'ndan bu güne kadar,
hükümet tarafından Alevilerin üzerinde görüş birliğine varmış oldukları bu sorunların çözümü için tek bir adım atılmadığı vurgulandı..
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&Date=&ArticleID=969000 |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
mahirkızıldere (-gizli-)
Kıdemli Üye (**)

|
Tarih: Sat Feb 06, 2010 11:35 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
'Aleviler Müslüman'dır'
Nüfus cüzdanlarından din hanesinin çıkarılması kararına Diyanet'ten ilginç tepki
Diyanet-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bayraktutar’dan AİHM’in nüfus cüzdanlarından din hanesinin çıkarılması kararına ilginç tepki: Aleviler Müslüman. Karar toplumsal barışı bozacak.
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Genel Sekreteri Mehmet Bayraktutar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) nüfus cüzdanlarında yer alan din hanesinin kaldırılmasına yönelik kararıyla ilgili olarak, “Toplumsal açıdan kabul edilebilir gözükmüyor. Yetkililerden toplum barışını bozmayacak bir karar almasını istiyoruz” dedi.
“ALEVİLER MÜSLÜMANDIR”
Bayraktutar, AİHM’ye din hanesine Alevi yazılmasıyla ilgili olarak da, “Aleviler bu dinin mensuplarıdır, Müslümandır. Din hanesinde alevi olarak yazılmasına taraftar değiliz, toplum barışını bozma ihtimali söz konusu olacağından ve ayrı bir din mensubu gibi algılanma tehlikesi olduğundan buna katılmıyoruz.
Bize gelen ilk tepkiler ‘din hanesinin kaldırılmaması’ yönünde oldu. Yetkililerin tansiyonu iyi tutmaları lazım” yorumunda bulundu. Bayraktutar, din derslerinin zorunlu okutulmasından yana olduklarını, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin de İslam dininde ikinci bir ibadethane ortaya çıkmasına sebep olacağını kaydederek, uygun görmediklerini söyledi. |
|
|
|
|
 |
Lvnt7 (-gizli-)
Üye (*)
|
Tarih: Tue Feb 16, 2010 7:18 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Tahtacılar kimlerdir?
Tahtacılar, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan Alevilerdir. Anadolu Alevi mozaiğinin en renkli öğelerinden olan Tahtacılar, genellikle orman işiyle uğraştıkları için bu ismi almışlar. Osmanlı kayıtlarına 16. yüzyılda "Cemaat Tahtacıyan" olarak geçmişlerdir. Bazı bilgilere göre Tahtacılar 11. yüzyılda Anadolu’ya göçen "Ağaçeri"’lerin soyundan gelen bir topluluk. Tahtacılar çoğunlukla göçebelikten yerleşik düzene geçmiş durumdalar.
Tahtacılar tarih boyunca bir çok batılı araştırmacının dikkatini çekmişlerdir. Bu araştırmacıların dikkatini en çok Aleviliği uygulama biçimleri ve doğayla olan ilişkileri çekmiştir.
Tahtacılar tarih boyunca hep doğayla iç içe yaşamışlardır. Doğayı sevmek, onunla birlik olmak, onu yaşamın kaynağı olarak görmek... Bununla beraber Tahtacılar doğal bitkilerden elde ettikleri ilaçlarla kendi dertlerinin dermanını kendileri bulmuşlardır. Yine Tahtacıların giyim kuşamları, el sanatları, yemek kültürleri ile büyük bir kültürel zenginliğe sahipler. Örneğin desen desen halıları, yine büyük kıl çadırlar. Bu çadırlar yağmur geçirmez. Kışın sıcak, yazın serinletici olurlar. Bütün bu özgünlüklerle beraber Alevi öğretisini uygulamaları, Alevi inancının kadına verdiği özgürlüğü yaşamsallaştırmaları, tarih boyunca ve günümüzde bütün Alevilerde olduğu gibi Tahtacılar için de bir aşağılanma konusu olmuşlardır. Tahtacı kadını gerçek anlamıyla yiğit bir kadındır. Zorlu göçebelik koşullarında işin en büyük kısmı Tahtacı kadınının omuzundadır. Tahtacı kadını ana olarak fedakârdır, çocukların bakımı, klasik ev (çadır) işleri, hayvanların bakımı ve hayvansal ürünlerin üretime dönüştürülmesi, bütün bunları Tahtacı kadını gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra dağ koşullarında oluşan yiğitlik ve özgürlük. Yiğitliği iki anlamda kullanabiliriz. Hem fiziksel hem ruhsal yiğitlik.
Başta da belirttiğimiz gibi Tahtacılar Alevi toplumunun önemli bir öğesi durumundadır. Günümüzde her ne kadar yerleşik hayata geçip kendilerine Tahtacı denilmesinden hoşlanmasalar da, Tahtacılar gerçek anlamıyla büyük bir kültürel zenginliğe sahiptirler. Bu zenginlikler salt Tahtacı Aleviler ve diğer Alevi topluluklar için değil, bütün insanlık için bir değerdirler. |
|
|
|
|
|
 |
Üst Düzey Üye (*****)

|
Tarih: Fri Feb 26, 2010 12:48 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Yaptığı Alevi çalıştayları ile Alevilerin taleplerine karşı kararlar alan AKP hükümeti şimdi de olanaklarını Madımak Oteli’nin müze yapılmaması için seferber ediyor..
Evet ya Madımak’ı kütüphane yapsınlarda kapansın bu konu..
Nasıl olsa Çorum ....Maraş ....unutulmadı mı? |
|
Ben Laikim,
Ben Anti-emperyalistim..
Ben özgürlükçüyüm..
|
|
|
 |
mahirkızıldere (-gizli-)
Kıdemli Üye (**)

|
Tarih: Tue Aug 24, 2010 4:42 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
Alevi askerin öldürülmesi gizleniyor mu?
--------------------------------------------------------------------------------
BDP'li Halis, Alevi olduğu ve oruç tutmadığı için vurulduğu belirtilen er Ali Arslan'ı Meclis gündemine taşıdı. Halis, Milli Savunma Bakanı'na komutanların Arslan'ın ölümünü gizlemeye çalıştığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.
BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Hakkari'de askerliğini yapan Ali Arslan'ın oruç tutmadığı gerekçesiyle öldürülmesine ilişkin soru önergesi verdi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunulan soru önergesinde, Halis, Hakkari'de askerliğini yapan Ali Arslan isimli gencin, Alevi olduğu ve Ramazan orucu tutmadığı gerekçesiyle bir başka asker tarafından 15 Ağustos'ta başından vurularak öldürüldüğü iddiasını hatırlattı.
BDP'li Halis, Arslan'ın ailesine, Alevi olduğu için diğer askerler tarafından hor görüldüğünü söylediğinin ortaya çıktığını belirterek, "Arslan'ın öldürülmesinin birlik komutanlarınca saklanıp, basına yansımadan olayın örtbas edilmesinin sağlanmaya çalışıldığı iddia edilmektedir. Cenazenin yetkililer tarafından ailesine gösterilmemesi de bu kuşkuyu güçlendirmektedir" dedi.
BDP Tunceli Milletvekili Halis, Bakan Gönül'e şu soruları yöneltti:
-Ali Arslan'ın oruç tutmadığı gerekçesiyle bir başka asker tarafından öldürüldüğü iddiası doğru mudur?
-Olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma hangi aşamadadır?
-Olayın birlik komutanlarınca gizlenmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?
-Bu iddialarla ilgili olarak askeri birliğin sorumluları hakkında işlem yapılacak mıdır?
-Kışlalardaki kuşkulu ölümleri önlemeye yönelik ne tür tedbirler alınması düşünülmektedir?
ATILIM |
|
|
|
|
 |
Aysa (Ayfer)
Yüksek Kıdem Sahibi Üye (****)

|
Tarih: Tue Aug 24, 2010 9:48 pm
Mesaj konusu :
|
 |
|
| mahirkızıldere yazmış: |
-Ali Arslan'ın oruç tutmadığı gerekçesiyle bir başka asker tarafından öldürüldüğü iddiası doğru mudur?
ATILIM |
Doğrudur inanırım..
Bu ve buna benzer olayları çok gördük yaşadık..
Nedense oruç tutanların büyük çoğunluğu tutmayanları sorgulama vede yargılama yetkisine sahip olduklarını düşünürler..! |
|
Gel ateşe gel güneşe...Sen de katıl bize...
|
|
|
 |
Aysa (Ayfer)

|
Tarih: Tue Oct 19, 2010 9:43 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
Kadın-erkek eşitliğine inanmaları nedeniyle iftiralara uğradılar...
Zülfü Livaneli'nin dünyanın en önemli üniversitelerinden Princeton'da verdiği konferansın tam metninin 3. bölümü
Alevi toplulukları üzerinde her yüzyılda baskılar uygulanmış, kitle halinde öldürülmüşlerdir. Kadın erkek eşitliğine inanmaları, kadınlarını peçe altında saklamamaları da çeşitli iftiralarla karşılaşmalarına neden olmuştur. Oysa Alevi ahlakının temel ilkesi eline, diline, beline sahip olmaktır.
Anadolu Aleviliği’nin kurucusu olarak Hacı Bektaş gösterilir. Her yıl Ağustos ayında 500 bin kişinin anmaya gittiği bu bilge adamı anlatan efsaneler, onun Anadolu’ya bir güvercin kılığında geldiğini anlatır. Burada hem Şaman inancındaki kutsal kuş motifine hem de barış temasına gönderme yapılmaktadır.
Efsanedeki barış vurgusu, kuşku götürmeyecek kadar açıktır. Çünkü güvercin kılığındaki Hacı Bektaş, bugün kendi adını taşıyan kasabanın üstüne geldiğinde, yerdeki bir kadın “üstlerinden bir er geçtiği”ni söyler.
Bunun üzerine şahin kılığına giren Kara Donlu Can Baba adlı kişi güvercinin peşine düşer. Güvercin silkinerek insan olur ve şahini boğazından kavrar.
Şahin, “İnsan insana zulmeder mi?” diye sorar. Hacı Bektaş’ın ona verdiği cevap, efsanenin amacını açıklar niteliktedir.
Der ki: “Ben Anadolu’ya gelirken, bulabildiğim en masum yaratığın kılığına girdim. Güvercinden daha masumunu bulsaydım o kılığa girerdim.”
Dostluk, komşuluk temaları...
Aleviler’in yarattığı güçlü edebiyat içinde yer alan bütün efsaneler, şiirler ve özlü sözler, barış, masumiyet, dostluk, şiddet karşıtlığı, komşuluk, eşitlik, sevgi temalarını işlemektedir.
Şimdi kısaca Aleviliğin temel inancına bakalım. Konumuz teoloji olmadığı için, üzerinde çok çalışılmış olan inanç konularına derinlemesine girmeyecek ve sadece özetlemekle yetineceğim.
Alevi inanç felsefesinin en önemli ilkesi “oluşum”dur. Tanrı‘nın ilk biçimi, (Budizmde olduğu gibi) insanlar tarafından tasarlanamayacak bir özdeşliğe sahiptir. Tanrı çeşitli evreler geçirmiştir ve (Hegelci mantıkta olduğu gibi) kendine yabancılaşarak evrende, doğa ve insan biçiminde tezahür etmiştir. İnsan olmadan, Tanrı’nın olması mümkün değildir.
Bu yüzden insan, Tanrı’nın bir yaratısı, Tanrı’nın yeryüzündeki belirtisi ve dolayısıyla Tanrı’nın kendisidir. Ademin yeryüzüne sürülüşü bir cezadan çok terfi anlamı taşır, çünkü dünyada bir bedene sahip olmuştur. Alevi araştırmacısı Anton Josef Dierl bunu şöyle yorumlamaktadır:
“Düşünen insanda Tanrı, bu evrendeki kendi bilincine varır. Bu nedenle insan, daha doğrusu kamil insan yeryüzündeki gerçek Tanrı’dır.
Kamil insan, sıradan insanların uyması gereken kuralları belirleme hakkına sahiptir. İnsan, ruhsal varlığı ile meleklerden daha aşağı bir kademededir.
Ama bu ruhsal varlık, çok değerli olan insan bedeniyle birleşince bir melekten daha yüksek düşünme kapasitesine sahip olabilir. Bu yeteneğe ulaşmış olan insanlar kamil insan mertebesine yükselir. Bütün bu nedenlerle insan bedeni, cinsellik ve sanat Aleviliğin mutlak olarak olumladığı değerlerdir.”
Genç Abdal şiirinde diyor ki:
“Tanrı’yı sevenler Tanrı ile beraberdir, onlar Tanrı’nın içindedir, onlar tanrıdır.”
Bu tip düşüncelerin, Ortodoks İslam sayılan Sünni mezhebi üyelerini çok kızdırdığı kolayca anlaşılabilir.
Bu düşünceleri taşıyan şair Nesimi, 1714’de Halep’te derisi yüzülerek öldürülmüştür.
Alevi toplulukları üzerinde her yüzyılda çok büyük baskılar uygulanmış, kitle halinde öldürülmüşlerdir. Kadın erkek eşitliğine inanmaları, kadınlarını çarşaf ve peçe altında saklamamaları da çeşitli iftiralarla karşılaşmalarına neden olmuştur.
Anadolu’daki Sünni Müslümanlar Aleviler’i ahlaksızlıkla, ensest ilişkilerle suçlamışlar ve bu söylentiler Alevilik karşıtı bir propagandanın aracı olarak kullanmışlardır. Oysa Alevi ahlakının temel ilkesi “eline, diline, beline sahip olmak”tır.
Bu ilkeler elle yapılacak hırsızlık, dövme gibi kötülüklerden uzak durma, dille hakaret edip yalan söylememe ve cinsel olarak tecavüzde bulanmama anlamına gelir. Aslında bu üç kural da Aleviliğin kökleri hakkında bilgi vermektedir bizlere. Prof. Irene Melikoff bu üç kuralı eski Mani dinine bağlar.
Ağzın, elin ve kalbin mühürleri vardır, Mani inancında. 8. Yüzyıl’da Mani dinine sahip Uygur metinleri bu kuralı “üç damga” olarak adlandırıyor.
Orhun yazıtlarında şöyle deniliyor:
“Bugüne kadar etle beslenen halk , bundan böyle pirinçle beslenecek öldürmenin kınandığı ülke, iyilik öğütlenen ülke olacak.”
Dünün özeti
Anadolu Aleviliği 11. Yüzyıl’da ortaya çıkmış ve 13. Yüzyıl’da gelişmiştir. Bu dini akımın doğuşu ve yayılışındaki en büyük etken Horasan’dan Anadolu’ya geçen gezici dervişler olmuştur.
Bu gezici dervişlere Türkistan Erenleri, Horasan Erenleri ve Rum Erenleri denilmektedir. Türkistan Orta Asya’da, Horasan İran’dadır. Rum deyimi ise Anadolu’yu, yani Doğu Roma topraklarını anlatmak için kullanılmaktadır. Bu erenlerin en önemli pirlerinden birisi Ahmed-i Yesevi’dir. “Türkistan’ın doksandokuz bin pirinin piri” denilen Ahmed-i Yesevi’ye, Horasan’daki yetmiş yedi bin pirin de bağlı olduğu Vilayetname gibi kaynaklarda yazılıdır.
Hümanist ögelerle İslamı karıştırarak, Ortodoks İslam anlayışının dışında bir akın geliştiren Ahmed-i Yesevi, yetiştirdiği öğrencileri, bu anlayışı yaymak üzere çeşitli ülkelere gönderiyordu. Yesevi düşüncesi, bu gezici dervişler yoluyla Anadolu ve Balkanlara yayıldı. Yesevi’nin öğrencilerinden Hacı Bektaş, Orta Anadolu’ya bugün Hacı Bektaş kasabası olan Suluca Kara höyük’e geldi. Otman Dede ve Baba İshak Amasya’ya Sarı Saltık Bulgaristan’a Dede Kargın Antalya’ya yerleşerek öğretiyi yaymaya başladı.
Yedi yüz yıl geçmesine rağmen Yugoslavya’da, Arnavutluk’ta, Bulgaristan’da büyük Alevi kitlesinin yaşamakta oluşu ve Anadolu’da 23 milyon Alevi’nin varlığı bu etkinin gücü hakkında bir fikir verebilir sanırım... |
|
|
|
|
 |
Aysa (Ayfer)

|
Tarih: Tue Oct 19, 2010 10:09 am
Mesaj konusu :
|
 |
|
| Aysa yazmış: |
“Tanrı’yı sevenler Tanrı ile beraberdir, onlar Tanrı’nın içindedir, onlar tanrıdır.”
Bu tip düşüncelerin, Ortodoks İslam sayılan Sünni mezhebi üyelerini çok kızdırdığı kolayca anlaşılabilir.
Bu düşünceleri taşıyan şair Nesimi, 1714’de Halep’te derisi yüzülerek öldürülmüştür.
|
“Tanrı’yı sevenler Tanrı ile beraberdir, onlar Tanrı’nın içindedir, onlar Tanrıdır.”
Bu felsefi düşünceyi ,ait olduğum(sünni) camia hala kabul kabul edeceğe benzemiyor..
Hani en azından yakın çevremdekilere izah etmeye kalktığımda ,dinleme ye dahi tenezzül etmeyen bir eda ya bürünmelerinden sıkıldım..
Dinsizlikle itham edilmektense yeteri kadar incindiğim için artık susmayı tercih ediyor onları kendi hallerine bırakıyorum..
Alevilere yaptığımız bu haksızlıktan ne zaman vaz geçip pişman olacağız gerçekten ben de bilemiyorum..?
Kendi adıma çok üzgün olduğumu ve Alevilerden bizleri bağışlamasını istiyorum.. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|